Corund - cea mai renumita locatie al Tinutului Sării, un centru cultural, de arte, de meserii si de turism.

Corund (Korond) se află la cca. 25 km nord-vest de Odorheiu Secuiesc, pe vale pârâului Corund, la confluența pâraielor Kebeled, Nordic și Șugo, fiind traversat de DN 13A. Face parte integrantă din zona geografică a Ținutului Ocnelor (Sării), singurul ținut din Transilvania care și-a luat numele de resursa minerală a locului.

Atracții din Corund

 • Este un celebru sat de olari, cu baie terapeutică fero-sulfuroasă, având patru surse de apă minerală.
 • Secuii din Corund au mai fost și sunt cunoscuțica meșteri iscusiți ai prelucrării de iască. Din iască au confecționat șepci, pălării și articole decorative. Merită să vedeți înregistrările filmate de TV Gheorgheni despre acest subiect.
 • Anul de construcție a vechii biserici romano-catolice nu este cunoscut, a fost construită în epoca stilului arhitectural romanic și transformată în 1533, în stil gotic. Patronul bisericii a fost Sf. Bartolomeu. În 1568 a intrat în posesia unitarienilor și abia în 1716 a revenit catolicilor. A fost renovată în 1720. Între timp, din 1648, catolicii rămași au folosit o capelă. În anii 1700 formau parohie comună cu catolicii din Atia, Corundul având propriul său preot din 1743. Satul avea o școală elementară catolică, închisă de autoritățile române în 1924. În 1910 a început construcția unei noi biserici romano-catolice, care a fost sfințită un an mai târziu în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, iar în 2011 au avut loc transformări majore atât în exterior cât și în ​​interior. Câteva pietre din vechea biserica goticăsunt zidite în gardul acestei biserici noi.
 • Biserica unitariană a fost reconstruită între 1720 și 1750, fiind reînnoită în 1821, 1971 și 2011.
 • Peste drum, vizavi de biserică este situat Muzeul Satului.
 • La un sfert de oră de mers de la sat, de-a lungul drumului spre Praid, la o altitudine de 535 m, se aflaupe vremuri Băile Corund o dată, menționată pentru prima dată în 1729. În 1890 a devenit proprietar Gáspár Gyula care a dezvoltat considerabil stațiunea între 1892 și 1900. În anul 1938, facilitatea a intrat în faliment, brazii au fost tăiați, clădirile au fost demolate. Astăzi locul poartă numele de Árcsó, fiind vestit de fântâna sa sărată, izvoarele și depunerile de apă minerală.
 • În locul numit Grădina Călugărilor odinioară a fost o mănăstire, în care au venit în 1783 frații minoriți din capela lor de pe muntele Firtos. Pe locul fostei mănăstiri astăzi este o moară.
 • În hotarul satului între 1911–1963 s-a exploatat aragonit.
 • De-a lungul șoselei este un târg permanent al produselor din sat.
 • Corund pot fi văzute o mulțime de porți secuiești frumos sculptate din lemn. Odinioară la Corund se dansau foarte frumoase dansuri populare, cunoscute încă și azi de bătrânii satului. Din fericire dansurile Corund și Ținutul Ocnelor sunt învățate, dansate și în zone mai îndepărtate, cum ar fi grupul de dans al copiilor din Ciumani. Pe lângă dansurile din Corund sunt foarte celebrecele din Ocna de Sus, care figurează și pe repertoriul Ansamblului Bartók din Budapesta.
 • În fața Liceului din Corund se află compoziția spațială monumentală a lui Miholcsa József, „Cetatea noastră este limba maternă”, în care portretele în bronz a 30 de mari scriitori formează un „parlament” al literaturii maghiare.
 • Corund, ca și celelalte așezări din Ținutul Ocnelor, sunt puncte de atracție turistică majore.